Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Antalya OSB yeşil enerjide Türkiye’ye örnek oluyor

SON 6 AYDA 20 YENİ GES DAHA KURULAN ANTALYA OSB’DE ÇATILARA ÖZGÜRLÜK PROJESİ İLE GES YATIRIMLARI KATLANARAK ARTARKEN, BÖLGEDEKİ ÇATI GES SAYISI 55’E YÜKSELDİ. 33 YENİ GES’İN KURULUMU İSE DEVAM EDİYOR.

SON 6 AYDA 20

Son 6 ayda 20 yeni GES daha kurulan Antalya OSB’de Çatılara Özgürlük Projesi ile GES yatırımları katlanarak artarken, bölgedeki çatı GES sayısı 55’e yükseldi. 33 yeni GES’in kurulumu ise devam ediyor.

Antalya OSB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bahar’ın 2018 yılında “Çatılara Özgürlük” sloganı ile hayata geçirdiği yeşil enerji projesi, tüm hızıyla devam ediyor. Antalya OSB bünyesindeki fabrikaların çatılarını, güneşten elektrik üretim santralleri (GES) ile donatarak, üretimde kullanılan enerjinin yenilenebilir kaynaklardan elde edilmesini hedefleyen proje, sıfır karbon salınımı ile birlikte, cari açığın kapanmasına sağlayacağı katkılar nedeniyle, sanayiciler kadar finans kuruluşlarından da yoğun ilgi ve destek gördü. GES yatırımlarının katlanarak artmasına vesilen olan proje ile Antalya OSB’deki GES sayısı 5’ten 55’e yükselirken, 33 yeni GES tesisinin de kurulum aşamasında olduğu bildirildi.

Projeye ilgi her geçen gün artıyor

Bölgede kurulu GES tesisleri, son 5 yılda 87 milyon 467 bin 619 kWh elektrik üretti. Üretilen elektriğin 47 milyon 193 bin kWh’lık kısmı kurulu oldukları fabrikalarda kullanılırken, ihtiyaç fazlası olan 40 milyon 274 bin kWh’lık enerji de Antalya OSB elektrik şebekesine verildi. 2023 yılının ilk altı ayında 55 GES tesisinde toplam 26 milyon 792 bin 619 kWh elektrik üretildi. Üretilen bu elektriğin 14 milyon 988 bin kWh’lık kısmı GES sistemlerinin kurulu oldukları fabrikalarda kullanılırken, ihtiyaç fazlası olan 11 milyon 804 bin kWh’lık enerji Antalya OSB elektrik şebekesine verildi.

Ülke ekonomisine katkı

Küresel ısınmanın olumsuz etkilerinin her geçen gün arttığına, alınması gereken tedbirlerin çok daha önem kazandığına dikkat çeken Antalya OSB Başkanı Ali Bahar, Çatılara Özgürlük Projesi’nin sadece Türkiye için değil tüm dünya için büyük önem taşıdığına dikkat çekti. Bahar ayrıca, GES sistemlerinin 4-6 yıl gibi kısa bir sürede kendisini amorti etmesi sayesinde yakın gelecekte Antalya OSB fabrikalarının daha ucuz maliyetle üretim yapması, bu sayede de tüketiciye daha uygun fiyatlı ürün sunulması hedeflendiğini aktardı.

“Antalya OSB kendi elektriğini üretecek”

Halihazırda yapımı süren 33 GES’in de faaliyet geçmesiyle Bölgedeki toplam GES tesisinin 88’e yükseleceğini aktaran Başkan Ali Bahar, Antalya OSB bünyesindeki fabrikaların yaklaşık yüzde 25’inin yeşil enerjiye kavuştuğunu vurguladı. Oranın yüzde 70’lere ulaşmasıyla, saat 09.00 ile 17.00 arasında tüm Antalya OSB’ye yetecek olan elektriğin güneşten üretileceğini ve bu hedefe hızla yaklaştıklarını söyleyen Bahar, projenin ülkemizin cari açığını kapatmak yolunda çok önemli bir gelişme olduğunun altını çizdi. Başkan Bahar, sadece ekonomik olarak değil doğaya olan katkıları ile de Çatılara Özgürlük Projesi’nin Antalya’nın evrensel yapısına konmuş olan büyük bir katma değer olduğunu belirtti. Projeye katılmak isteyen firmalara finansal destek sağlamak amacı ile bankalarla anlaşma yaptıklarını kaydeden Başkan Bahar, sadece Antalya ve Türkiye için değil, dünyanın geleceği için de çok önemli olan bu proje için tüm imkânları değerlendirdiklerini söyledi.